Odo Yakuza Tokyo: een spannende reportage

De maffia van Tokyo voor het eerst in beeld gebracht. Dat schept verwachtingen. Anton Kusters heeft na lange tijd onderhandelen toestemming gekregen om gedurende 2 jaar de maffia van Tokyo van dichtbij te fotograferen. Van dichtbij, bijna op de mensen, persoonlijk en soms intiem.

Maffiafamilie

Gedurende 2 jaar heeft de fotograaf een “familie” gevolgd. Zij beheersen de rosse buurt van Tokyo. Binnen de groep gelden strikte regels en gebruiken, het is oa. deze hiërarchie die Kusters in beeld brengt.

De fotograaf geeft het zelf aan in een begeleidende tekst bij de expo, er is continu het gevoel dat hij over eieren loopt. Die spanning zie je terug in de fotos. Er zijn soms standpunten gekozen die de foto een sfeer geven alsof het beeld eigenlijk niet gemaakt mocht worden.

Rituelen

Op indringende wijze is Kusters erin geslaagd om de persoonlijke cultus en de groepsrituelen in beeld te brengen. Hij heeft het vertrouwen kunnen winnen en dat levert enkele persoonlijke portretten op waarbij de crimineel toch zijn macht uitstraalt, hoeft voor niemand bang te zijn.  De groepswerking neemt een belangrijke plaats in binnen de familie. Ook hier komt dit goed over door soms verrassende perspectieven aangevuld met persoonlijke teksten van de fotograaf.

De expo

De totale expo geeft een sterk beeld van een wereld die nog niet eerder op deze schaal in beeld is gebracht en de wereld over ging. Kusters heeft ongetwijfeld over zijn eigen angst heen moeten stappen maar het levert een sterke expo op die het bekijken waard is. De beelden gecombineerd met de persoonlijke teksten leveren een mooie inkijk op van deze gesloten wereld. Dat de fotograaf het vertrouwen heeft gewonnen blijkt wel uit de afsluiter van de expo. Om daar achter te komen zul je echter zelf moeten gaan kijken.

Tot en met zondag 19 mei 2013, galerie C mine in Genk.

Als je deze blog leuk vindt zou ik het waarderen als je het deelt via een van de social mediaknoppen.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.